Novi Sad
13.04.2013.
08:37 > 17:20
Posle višegodišnje uspešne prakse učenja mališana u Radosnom detinjstvu stranim jezicima, ovaj program se od pre dva meseca u pojedinim grupama ne održava, saznaje 021.
  • LOL

    30.04.2013 21:47
    komentar na komentar Prosvetni radnik
    Zaista neznam čemu ste vi to prisustvovali ali sumnjam da se radi o deci iz vrtića i vaspitačicama.Sudeći po vašem komentaru rekla bih da vam dete ne ide u vrtić i da neznate kako isti funkcioniše.Kao prvo deca se ne izvode van objekta i dvorišta i to pravilo važi za sve objekte Radosnog detinjstva.Ja kao roditelj sam prošle godine morala da potpišem pristanak i dozvolu da mi se dete vodi u dvorište kada je lepo vreme, deca nikada ne napuštaju dvorište sem ako se radi o organizovanoj poseti nečemu što opet znači potpisivanje dozvole roditelja.Što se tiče šamaranja, to danas ni jedan vaspitač sebi ne bi dozvolio jer imaju veoma striktna pravila prilikom ophođenja sa decom i jedina kazna koju smeju da primenjuju jeste stavljanje deteta na stolicu za razmišljanje i to na samo 5 min u kontinuitetu.Bila sam prisutna kada je jedna vaspitačica u objektu Novosađanče dobila otkaz jer je podigla glas na neko dete koje je pravilo cirkus, ni manje ni više nego momentalni otkaz. Tako da vaša priča zaista ne pije vodu i nepostoji nikakva šansa da se tu radilo o vaspitačima i deci iz obdaništa.Što se tiče engleskog, nisam ni znala da ima objekata u kojima se uči engleski za vreme boravka u našem objektu postoji samo kao dodatna aktivnost koju moje dete pohađa kasnim popodnevnim satima po ceni od 1000 din mesečno.Engleski predaje vaspitačica koja ima sertifikat da je završila viši stepen engleskog po Oksfordovom programu i veoma smo zadovoljni.
  • prosvetni radnik

    17.04.2013 13:35
    Gde šaljete decu?
    Jutros, oko 10 sati, izvela sam dete na igralište u Nadežde Petrović. Tamo je bila grupa dece iz vrtića, koju su poređali na tri klupe, da sede. Dve starije žene, pretpostavljam negovateljice, su stajale i pušile, a jedna mlađa, vaspitačica, je urlala na tu decu, vitlajući ih za ruke ako neko ne sedi mirno, ili pokuša da krene prema igralištu! Na kraju je išamarala jednog dečkića, srce malo, zalepio je sličicu na lice, ili već tako nešto! Radi se o deci od 4 ili 5 godina! I sad ja treba da moljakam nekog da prime moje dete, da bi ga neka nezadovoljna kučka u safari odelu tukla, jer, bože moj, mala joj je plata, nije ju dobro kresnuo muž, ručak joj je zagoreo... Neka idu malo u privatne vrtiće da nauče posao! Znam da komentar nema veze sa temom, ali krećem odavde!
  • nss

    14.04.2013 14:34
    smesno
    to sta je sve bilo za vreme proslog direktora....to nema ni u naucnoj fantastici,placao je samo sebi bliske ali zato porezi i doprinosi,osiguranje dece itd e tu je rupa,priucene vaspitacice trazilwe vece stimulacije nego ministar prosvete a sve im pomogla pravnica da bi opravdala radno mesto svoje cerke koja radi kao npr strucni saradnik za engleski....ma vazi,pa onda neki roditelji pre podne ne placaju a neki popodne dovode decu od 17 casova i placaju isti program....lud zbunjenog ostavio bora u amanet
  • zasto

    14.04.2013 13:43
    vaspitaci ?
    nije mi jasno zasto vaspitaci drze strani jezik? Kod nas u vrticu engleski jezik drzi Skola stranih jezika i osobe kvalifikovane za to. Placamo 900 dindzi mesecno i deca od 5 i 6 godina vrlo uspesno usvajaju gradivo namenjeno uzrastu. Mislim da 900 dindzi nije mnogo, ako se uzme u obzir da ukolkiko roditelji vode dete popodne na engleski placaju 25 eura !!!
  • EvoOvako

    14.04.2013 08:57
    Nejasnoća
    Da li na moj komentar "Radosno detinjstvo je posle prošle vlasti ostalo dužno 650 miliona dinara!" minuse lupaju stranački vojnici il' glupi građani? Ipak, mislim da nema toliko glupih građana! "Stranačko vojnici bolje palite u zaklon!" - BS
  • Dragisa

    13.04.2013 22:53
    jezikoslovac
    "Interesantno je da ovakav program postojao samo u Novom Sadu i da ga je sprovodilo 45 vaspitača. Profesorica Melanija Mikeš koja je osmislila ovaj program za decu predškolskog uzrasta zbog svog doprinosa dobila je članstvo u Evropskoj akademiji nauka."Nije mi jasno kako je to sve bilo dok je bio"onaj direktor".Cena bila niza za roditelje vaspitaci dobili stimulaciju bile ekskurzije i svi imali vecu platu ? Sve zamene porodiljske i trudnicke bile placene a i zaposljavalo se!Kako vec ali se zaposljavalo!Meni izgleda da se uvek za "dobrim konjem"prasina i dize a vi vec recite sta god hocete.
  • Vojvodjanin

    13.04.2013 18:29
    Vojvodjanin
    Opšte je poznato da koliko jezika znaš toliko si i pametan. Nikad se nezna šta koje dete čeka u budućnosti, šta će da radi, kod koga, da li će biti neki menadžer, koji će mu jezik trebati u toku studija, itd. U Novom Sadu i Vojvodini imate jedinstvenu priliku da vaše dete, ako hoće i ako roditeljima političari nisu isprali mozgove uče i jezike nacionalnih zajednica koji tu žive i to sasvim besplato, družeći se sa njima. Kasnije u školi učite i engleski ili neki drugi jezik. Zahvaljujući životu u Novom Sadu, vrlo dobro razumem i naučio sam i jezike mojih komšija,prijatelja, a što sad u toku posla koji radim vrlo dobro koristim, čitam internet sajtove na tim jezicima i samim tim imam mnogo više informacija a samim tim i veću zaradu u odnosu kad bi znao samo engleski ili samo srpski. Mislite o tome !!
  • Novi Sad

    13.04.2013 17:24
    xxx
    Moje dete je u obdaništu učilo engleski jezik , naučio je par pesmica i to je bilo sve. Danas je u srednjoj školi i odlično govori engleski.
  • pawlle

    13.04.2013 16:44
    talibanizacija se nastavlja, sto gluplji to bolje manipulises sa ruljom, a svakako treba poceti od malena
  • eva

    13.04.2013 15:50
    hm-kvalitet
    A, zasto ima vaspitacice drze jezike, kad ovaj grad ima toliko kvalifikovanih prof.jezika ili apsolvenata koji su jedini strucni da drze nastavu jezika?
    Mislimo da ako su mali, da ne mogu pogresno da nauce...
    Svoje dete sam dala na engleski u vrticu, ali samo zato sto ga drzi apsolvent engleskog, a ne neko priucen.
  • Tenk

    13.04.2013 15:34
    Neka, učiće deca ruski. A posle svi dobijaju posao u NISu. Iovako je ova vlada rešila da vrata ka civilizaciji zavari i prelije olovom.
  • -

    13.04.2013 15:28
    -
    braca rusi sasvim dobro barataju engleskim jezikom
  • 13.04.2013 14:18
    Ne znaju ni srpski. Znam da se mnogi neće složiti sa mojim stavom, ali sudeći po pismenosti današnje omladine koja je počela da uči strani jezik u detinjstvu, smatram da treba ukinuti tu praksu i strane jezike uvoditi tek od petog razreda. Mamama i tatama je lepo što im deca "uče", ali fond reči današnje dece je ravan nuli, a pismenost im je na dnu dna. Pogledajte samo slova koja ubacuju (w, q, x). To nije odraz savremenosti već nepismenosti.
  • 13.04.2013 12:55
    liman 2
    ...jucerasnji dan za pamcenje ,bravo za VOJVODINU,pokazali su da jos uvek ima zdrave pameti za razliku od juznijeg dela koji je juce pokusao uz nevidjenu organizaciju da pokaze da ih ima cak deset hiljada sa sve obezbedjenjem.sto se tice ucenja stranih jezika po vrticima vlast smatra da to nije ni potrebno s obzirom da ni predsednik i njegova klika nezna ni jedan jezik a i svoj bas ne razume najbolje narocito ako se upotrebi vojvodjanski akcenat , a ako bas zagusti tu su braca Rusi da ocas posla srede sve nase probleme,verovatno ce oni govoriti umesto nas...bruka.
  • Dacha

    13.04.2013 11:54
    Samo sam čekao da vidim na koji deo budžeta će se odraziti Majina autobuska stanica. Naravno, na decu, zdravstvo, kulturu.... a ja naivan pomislio neće bar sada kupovati nova kola, neće zapošljavati, neće dati milione dinara strankama u parlamentu, neće se glupirati oko socijalnih davanja, neće školovati svoje stranačke kadrove na privatnom "fakultetu".... ej jbt, ni finansijska muka ih neće naterati da štede na sebi !!!! a + na sve to oni o našem trošku organizuju mitinge i plakate i ostala sr***, eno oni iz parking servisa lepe plakate preko natpisa sopstvene firme, jel to da se zna ko je sponzor ili šta .... bruka i sramota za Novi Sad !!!
  • ns

    13.04.2013 11:24
    ...
    Iskreno, ne znam ko bi zdrav dozvolio da mu stranom jeziku dete uci neko ko za to nije strucan, nego je priucen i "odlicno ga govori"!?
    Koliko je samo apsolvenata koji ne mogu da pronadju ni volonterski posao, siguran sam da bi njima bilo drago da makar volontiraju, zbog iskustva.
  • Hank

    13.04.2013 10:59
    Radosno detinjstvo... kako to cinično zvuči
  • Mile

    13.04.2013 10:51
    Pa, dovoljna je ćirilica. Mi smo ćiriličari.
  • EvoOvako

    13.04.2013 10:33
    Podsećanje
    Radosno detinjstvo je posle prošle vlasti ostalo dužno 650 miliona dinara!
  • Bećar

    13.04.2013 10:32
    Predlog
    U to zašto se to plaća ili ne plaća ne želim da ulazim. Mada ako bih hteo da bocnem, trenutna gradska vlast bi možda stimulisala da se uči ruski jezik. Ovako ...
    Ali učenje stranog jezika u obdaništima je sigurno stvar za svaku pohvalu.
    Organizovati sastanak sa roditeljima i dogovoriti ... Ako u grupi ima 10-oro dece, a mesečna stimulacija za vaspitače iznosi 2.000,00 dinara, mislim da 200,00 dinara po detetu nije nikakav trošak za roditelje.
    I svima dobro ... :-)
  • 13.04.2013 10:14
    a imate para da sest puta birate direktora, cccc...
  • vzv

    13.04.2013 08:35
    a ima para
    za ono juce...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna